Svenskarnas älsklingssport tar sikte på OS
Skrivet av Admin
Bandy är en sann nationalsport i Sverige, med en stor skara hängivna fans. I resten av världen är sporten däremot nästan helt okänd. Nu vill bandyförbunden ha ändring på detta och tar sikte på att bli en erkänd OS-gren.
Bandy är en av Sveriges största vintersporter, men har aldrig varit accepterad som officiell OS-gren. Enda gången sporten spelats på en OS-arena var som uppvisningssport vid spelen i Oslo 1952, då en turnering spelades. Skälet till detta är att utanför Skandinavien och Ryssland är sporten relativt okänd. På senare år har den dock fått lite hype även utanför våra nordliga breddgrader, och nu hoppas man på att sporten ska bli accepterad som olympisk gren.
Här i Sverige är det ingen tvekan om att bandyn är en favorit för många. Trots att hockey och fotboll lockar större publiksiffror, så ligger bandyn inte långt efter med en trogen besökarskara som älskar att följa matcherna på plats. Men att följa matcherna på plats är något av en utmaning i sig och som kräver en stark dedikation. Bandy spelas nämligen på is under vintersäsongen och bandyarenorna är placerade utomhus. Därför har “bandyportföljen” blivit ett accepterat attribut. Besökarna fyller sin portfölj med en stor dos gott humör, en termos kaffe och en liten styrketår för att uthärda kylan.
Bandy är allra störst i Sverige och Ryssland, men är en populär sport även i Finland och Kazakstan. För landslagsbandyn är det VM som är höjdpunkten. Där är det Sverige och Ryssland som dominerar stort, och vid VM 2018 fick Sverige se sig besegrat av just Ryssland i finalen. Trea blev Finland följt av Kazakstan. Övriga länder som deltog var USA, Norge, Tyskland och Ungern. På grund av stora klasskillnader mellan lag i övriga världen, har man numera introducerat en B-grupp. Där hittar man lag som Nederländerna, Japan, Kina och, något förvånande, Somalia. Det somaliska laget har sin bas i Borlänge och består av somaliska flyktingar i Sverige.
Bandy är av naturliga skäl inte en av de stora sporterna hos spelbolagen, och spelutbudet är långt ifrån oändligt. I Sverige är den vanligaste bettingformen vinnarspel och när det vankas större mästerskap ökar både intresset och utbudet. I Sverige är det såklart populärt att spela på svenska Elitserien men även ryska Superligan.
Den svenska bandyhöjdpunkten är SM-finalen, som går av stapeln i mars varje år. När det är dags för final tar sig uppåt 20 000 hängivna fans till arenan, med sina bandyportföljer i högsta hugg, för att heja fram sitt lag. Årets final var den 113:de i ordningen och Villa Lidköping tog hem guldpokalen efter en något förvånande vinst med 8-4 mot Västerås. Det var lagets första guld någonsin. Västerås är annars de stora favoriterna, med 20 SM-vinster i bagaget. På damsidan är det AIK som dominerat stort med sammanlagt 15 vinster. I år var det emellertid Västerås som tog hem guldet, när de slog ut Skutskär med 5-3.
Som sagt är bettingutbudet begränsat just nu, men förhoppningsvis kommer det utökas om sporten blir godkänd som OS-gren.